DÜNYA’ DA BİR İLK, CANLI AFET TAKİP PROJESİNİ BAŞLATTIK!

“her yıl şiddetli yağmurlarda evim sular altın da kalıyor”

“en ufak bir deprem de evim çok sallanıyor”

“her yıl evim 1 metre kayıyor”

Bunun gibi afet sorunlardan kurtulmak mümkün hale gelecek…

Marmara depreminin yıl dönümüne özel, İstanbul Üniversitesinden Mühendislik Bilimleri Bölümü Kurucu Başkanı aynı zamanda XII. Dönem Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel ile Ağustos ayına özel “Deprem Kapıda” manşetli röportaj yapmıştık.

Bu röportajımız çok ses getirmişti ve Deprem ile ilgili hem bilmediğimiz bir çok bilgiyi hem de Deprem ile ilgili bir çok eksikleri ortaya çıkarmıştık.

Bu eksiklerden biri de “Alo Deprem Hattı” gibi maalesef bizim ülkede olmayan eksikliklerdendi.

İşte bu eksiklerden yola çıkarak tekrar Sayın Prof. Dr. Ali Osman Öncel ile bir araya geldik.

Sayın Öncel ile bir çok konu hakkında sohbet ettik ve bir çok sorular sordum bunlardan biride, hocam sizi yakından takip eden biri olarak görüyorum ki depremler ve afet yönetimi sistemi üzerine bir çok konferanslar ve eğitimler veriyorsunuz hatta konferanslarınıza katılanlara “katılım sertifikası” ile belgelendiriyorsunuz. Afetler konusun da birçok çalışmanız mevcut.

Peki hocam bizler neler yapabiliriz?

Sayın Öncel’ in bana söylediği şu oldu; siz ve sizin gibi gençlere “genç ve yenilikçi beyinlere” bu ülkemizin ihtiyacı var. Sizlerden gelecek her yeni fikirlere tecrübelerimiz ile desteklemek isteriz diye cevapladı.

O anda Deprem Kapıda manşetli röportajımızdan yola çıkarak koyu bir sohbete daldık ve DÜNYA’DA İLK OLACAK BİR PROJEYE BAŞLADIK!

Sayın Prof. Dr. Ali Osman Öncel ile hem Dünya da bir ilk gerçekleştirmek hem de diğer ülkelere bu proje sistemi ile örnek olmak üzere tasarlayama başladık…

Projemizin adı; ” CANLI AFET TAKİP SİSTEMİ”

afet takip sistemi

Amacımız, Bu sistem sayesinde DEPREM, YANGIN, SEL, ÇIG, FIRTINA ve HEYELAN gibi afetlerin etkilediği yerlerin şiddetlerini tam olarak tespit etmek, mahalle/ilçe/il ölçeğinde dağılımlarını görmek ve bu tür afetlerden sonra uygulanacak hızlı acil durum yönetimiyle minimum seviyede etkilenmişliği (Şiddeti) azaltmak.

Canlı Afet Takip Sisteminin Çalışma Sistemi;

Deprem Kapıda manşetli röportajımızın adından da yola çıkarak her mahallenin belirlenmiş sokaklarındaki bazı binalarında resimdeki zil şeklindeki gibi bir cihaz monte etmek. Bu cihazda görüldüğü gibi DEPREM, YANGIN, SEL, ÇIG ve HEYELAN gibi afetlerin olduğu zil tuşları var. Bu ziller uydu ile il ölçeğinde Afet Koordinasyon Merkezinde toplanması ve ülke genelinde AFAD Ulusal Sürekli Afet İzleme Merkezi ile görünür canlı veri tabanı oluşturulması Toplanacak veriler Ulusal Riskli Alanlar Haritasının sürdürülebilir güncellenmesinde kullanılacak. Veri toplama merkezine vatandaş katılımı sağlanacak ve halk odaklı canlı afet takip sistemiyle ulusal sakınım haritalarında güncelleme, müdahale ve afet odaklı şehir planlaması yapılmasına dinamik katkı sağlanacak.

Afetin gerçekleştiği yerde;

  • Deprem ziline basıldığında – Afet Koordinasyon Merkezinde Sarı ışık,

  • Yangın ziline basıldığında – Afet Koordinasyon Merkezinde Kırmızı ışık,

  •  Sel ziline basıldığında – Afet Koordinasyon Merkezinde Mavi ışık,

  • Çığ ziline basıldığında – Afet Koordinasyon Merkezinde Beyaz ışık,

  • Heyelan ziline basıldığında – Afet Koordinasyon Merkezinde Gri ışık gibi gerçekleşen afet ve afet yeri tespit edilmiş olunacak.

Bu ziller sayesin de bu doğal afetlerden HANGİ BÖLGE-HANGİ ŞEHİR- HANGİ MAHALLE HATTA HANGİ SOKAK daha fazla etkilemiş olduğu kayıt altına alınacak ve günlük hava raporuna benzer olarak günlük Afet Durum Raporu sunumları için harita ölçeğinde veri çıkacak . Yani afetin en çok etkilendiği yerin sürekli günlük takibi ve noktasal değişimi belirlenmiş olacak.

“CANLI AFET TAKİP SİSTEMİ” sayesinde özelikle kentsel dönüşüm projeleri hazırlanırken afetlerden en çok etkilenen bu noktalar yeşil alanlara, yani park ve bahçe alanları yapılacak. Bina kat sayıları ve en önemlisi bina yapılaşmasında kullanılacak zemin emniyet katsayısı afet derece sistemine göre tasarlanmış olacak. Sel, heyelan ve sıvılaşma riskli eski dere yataklarının tespiti yapılacak, risk yüksek görünenbölgesi nitelikli yerler yapılaşmaya kapanacak.

Bu proje sayesinde “her yıl şiddetli yağmurlarda evim sular altın da kalıyor” gibi haberleri artık görmemek mümkün hale gelecek.

Evet bu zaman alacak bir proje ama bu proje ile bizim geleceğimiz afetlerden korunmuş ve hayatta kalmış olacaklar…